Zanimljivosti

PARKER – Upoznajte istoriju velikana!

Priča počinje (1888)

Sa 25 godina, Džordž Saford Parker prijavljuje svoj prvi patent olovke i otpočinje uspešnu priču sa filozofijom „Uvek će biti moguće napraviti bolju olovku.“

Veliki proboj u industriji olovaka (1894)

Džordž osmišljava pionirski anti-cureći sistem, „Srećna Kriva“, Parkerov drugi patent i veliki pronalazak.

Fina umetnost (1906)

Inspirisan Secesijom (umetničkim stilom), zlatne i sterlinške srebrne „Parker Snake“ olovke su osmišljene i postaju vredan predmet za kolekcionare.

Za Kralja i Otadžbinu (1914)

Parkerova „Trench“ olovka je dizajnirana za vojnike. Koristi tablete suvog mastila koje se aktiviraju dodavanjem vode. Ove godine se i Rasel Parker priključuje firmi.

Brend vredan milion dolara (1918)

Prodaja prevazilazi nivo od milion dolara po prvi put.

Legenda je rođena (1921)

Parker lansira „Duofold“, veliku, masivnu, premium olovku koja prikazuje duh „Urlajućih dvadesetih.“ Ubrzo nakon, „Duofold“ postaje svetski poznat kao „Veliki Crveni“, nazvan po svojoj živahnoj svetlo narandžastoj boji i cenjen zbog svoje 25-ogodišnje garancije.

Napredak u dizajnu olovaka (1928)

„Duofold“ se sada pravi od lepih i izdržljivih plastičnih materijala dokazanih da odolevaju pucanju, bilo da su bačeni iz aviona ili na dno Velikog Kanjona. Parker ujedno napreduje i u marketingu i reklamiranju.

Formula #1022 (1931)

Proizvod Parkerovog istraživačkog odeljenja stiže na tržište. Nakon 3 godine i 1.021 eksperimenta, brzo sušeće mastilo nazvano „Quink“ (formula #1022) nastaje. Ovo je prvo mastilo za olovke koje se brzo suši na papiru..

Vakumatska olovka (1933)

Osmišljena zajedno sa danas poznatim Parkerovom kopčom u obliku strele dizajniranom od strane Jozefa Plata. Inovativna olovka drži duplo više mastila u poređenju sa olovkama tog perioda i ima vidljiv rezervoar za mastilo.

Nagrađivan aerodinamičan dizajn (1939)

Kako bi obeležili 51 godišnjicu firme, „Parker 51“ je razvijen u periodu 39-40 i lansiran 1941. Godine. Inspirisan strašću Keneta Parkera za aerodinamičnošću letelica dizajniran je „poput olovke sa druge planete.“

U vreme mira (1945)

Predaja Nemačke u Drugom svetskom ratu potpisana je „Parker 51“ olovkom generala Dvajta D. Ajzenhauera koju je dobio od svog prijatelja Keneta Parkera. General Daglas MekArtur koristio je ženinu „Duofold“ olovku kako bi potpisao predaju Japana.

Jotter je rođen (1954)

Parkerova poznata hemijska olovka počinje da se proizvodi. Jotter je prodat u 3.5 miliona primeraka u prvoj godini i ostao je i danas popularan.

Ikonska strela (1957)

Dizajnirana 1933 od strane Jozefa Plata, poznatog dizajnera 1930ih, poznata Parkerova strela inspirisana je strašću Keneta parkera za revolucionarnim transportom i avijacijom. Prvi put korišćena kao klipsa na Vakumatskoj olovci, simbolizuje Parkerov pionirski stav. Godine 1957 postaje simbol brenda i evoluira 2015 kako bi se prilagodio modernim standardima, sofisticiranosti i luksuzu brenda.

Kraljevsko priznanje (1962)

Parker je nagrađen „Kraljevskim nalogom“ kraljice Elizabete II čime postaje zvanični snabdevač pisaćih instrumenata Kraljevskog domaćinstva.

Jedinstvena društvena mreža (1964)

Otvara se Njujorški sajam. Parkerov paviljon koristi IBM kompjuter koji uparuje „ljubitelje olovaka“ širom sveta i time postaje jedinstvena društvena mreža.

Ogroman skok (1969)

Kako bi odali počast američkom sletanju na mesec, kreirana je specijalna edicija „Parker Classic.“ Olovka sadrži malu količinu prašine sa meseca.

Svemirska olovka (1970)

Parker lansira „T-1“ napravljen od titanijuma koji postaje poznat kao „svemirksa olovka.“

Odavanje počasti kraljevskom venčanju (1981)

U čast kraljevskog venčanja Princa Čarlsa, Princa od Velsa, za „Lejdi“ Dijanu Spenser, Parker lansira unikatnu ograničenu seriju „Parker 105.“

Olovka je moćnija (1987)

Četiri unikatne sterlinške srebrne „Parker 75“ olovke su specijalno napravljene. Olovke su korišćene od strane američkog predsednika Ronalda Regana i Sovijetskog sekretara Gorbačeva kako bi potpisali nuklearni mir 8. decembra.

Kraljevsko priznanje (1990)

Parker dobija drugi „Kraljevski nalog“ od njegovog veličanstva Princa od Velsa.

Soneta je rođena (1993)

Prva verzija Sonete se pojavljuje, nastavljajući tradiciju korišćenja „Cisele“ šablona od originala Parker 75.

U pomen Normana Rokvela (1996)

Počasna serija Duofolda je lansirana kako bi odala priznanje američkom umetniku Normanu Rokvelu koji je napravio nekoliko umetnina za Parker još 1929.

Parker Premier je rođen (2009)

Nastaje Parker Premier koji koristi inovativne i estetske materijale.

Još jedna revolucionarna inovacija (2011)

Parkerova tehnologija pete generacije zajedno sa „Parker Ingenuity“ su predstavljeni uvodeći revoluciju u industriju olovaka sa inovativnim načinom pisanja.

Reči za budućnost, Parkerova proslava 125. godišnjice (2013)

Parker proslavlja pisanje sakupljanjem, izlaganjem i deljenjem reči globalnih i lokalnih lidera koji inspirišu, prenose se kroz vreme i putuju kroz nacije za buduće generacije.

Za bolje razmišljanje (2015)

Parker objavljuje unapređenje kolekcija Duofold i Sonet zajedno sa unapređenim novim izumom Parkerovog brend identiteta, ohrabrujući ljude da uspore, organizuju svoje misli i ohrabre bolje razmišljanje.

Izvor: parkerpen.com